Edit Content
Lets Talk With Us

Leave a Message For Our Professionals

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

MYK-MEB Belgesi Eğitimleri

Hangi mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olunabilir? Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler dışındaki tüm meslekler 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamına girmektedir. Dolayısıyla belirlenen mesleklerde yeterlilik sertifikası edinilebilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24/03/2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte, 26/09/2017 tarihinde yayımlamış olduğu üçüncü tebliğ ile 33 meslekte olmak üzere toplam 81 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda ilgili tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılmamaktadır.
Özel mesleki yeterlilik sertifikası verilen bazı meslekler
Ahşap kalıpçı
Alçı levha uygulayıcısı
Alçı sıva uygulayıcısı
Alüminotermit ray kaynakçısı
Alüminyum kaynakçısı
Anketör
Asansör bakım ve onarımcısı
Ayakkabı imalatçısı
Ağ teknolojileri elemanı
Aşçı
Bar görevlisi
Bilgi işlem destek elemanı
CNC programcısı
Elektrik pano montajcısı
Endüstriyel taşımacı
Frezci
Kaynak operatörü
Kuaför
Kurgu yönetmeni
Liman vinç operatörü
Makine bakımcısı
Metal kesimci
Mobil vinç operatörü
Otomotiv boyacısı
Panel kalıpçı
Servis görevlisi
Çağrı merkezi müşteri temsilcisi
Çağrı merkezi takım lideri
İnşaat işçisi
İş sağlığı ve güvenliği elemanı
Yolcu taşımacılığı
MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına (YBK) başvuru yapabilir. Adayların sınav ve belgelendirme süreçleri, YBK’lerce yürütülmekte olup, sürece ilişkin ayrıntılar YBK’lerce belirlenerek adayların erişimine sunulur. Başvuruyu alan YBK, söz konusu yeterlilikte yer alan başvuru şartlarına göre sınav ve belgelendirme başvurularını değerlendirir.

Başvuruları uygun bulunan adaylar, başvuruda bulundukları ulusal yeterlilikte yer alan esaslar doğrultusunda sınav ve/veya diğer ölçme yöntemlerine göre değerlendirilirler. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin Avantajları Nelerdir? MEB onaylı kurslarda mesleki yeterlilik sertifikası verilmediğini ancak bu kursların sizi mesleki yeterlilik sınavlarına hazırladığını belirttik. Peki mesleki yeterlilik belgesi almanın yararı ne? Son yıllarda işverenler tarafından da talep edilen bu belgeler hem işsizliğin azalması hem de verimlilik ve rekabet gücünün artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda nitelikli ve belgeli iş gücü istihdamını da arttırır.
Ayrıca: Kişiye bir işe başvururken gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmaktadır. Kişilerin mesleki ilerleme yolları daha açık hale gelmektedir. İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli ve belgeli iş gücüne daha kolay ulaşabilmektedir. İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip kişiler işverenin rekabet gücünü arttırmaktadır. Mesleki yeterlilik sertifikası doğru insan kaynağı planlaması yapmayı sağlamakta ve zaman kayıplarını önlemektedir. Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesini de arttırmaktadır.

botão whatsapp